Naptár

2020. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Év szállása szavatzás

Belvárosi Apartmanház Zirc

OTP Szépkártya Partner

szallas.hu 2018

Belvárosi Apartmanház Zirc

QR

Hírek

2018.10.03 12:40

Hírlevél

Látogató számláló

0
0
0
7
3
6
7

Nyelv váltás

MagyarDeutsch

Programok

Cuha-völgy kerékpártúra 2020 évre előfoglalás.

Cuha-völgy kerékpártúra

Ez a túránk a Magas-Bakony egyik legkedveltebb kirándulóhelye felé veszi az irányt. Porva irányából közelítve meg a Bakonyszentlászló és Zirc között kanyargó Cuha-völgyet, melynek legszebb szakasza a Porva-Csesznek és Vinye közt húzodó Cuha-szurdok. Mivel a túránk során jó párszor át fogunk kelni a patakon és a gázlókon, ezért szinte biztosra vehető az elázás eső hiányában is, így javasolnánk mindenkinek, hogy hozzon magával száraz váltóruhát és cipőt, melyet a hazaúton majd fel tud venni.

Túra menete:
Találkozó vasárnap reggel 9:00-kor Zircen a Belvárosi Apartmanháznál (H-8420 Zirc Ady Endre u. 2.). Bepakolunk  és elindulunk Vinyére. Megérkezés várhatóan 11.30 körül.
A túra kényelmesen megtehető 7 óra alatt. Tervezett visszaérkezés 16.00 körül.
 
Ha a túra rossz idő miatt elmaradna, akkor előtte felvesszük a kapcsolatot a résztvevőkkel. 

Fontos:

Akik nem jelentkeznek, azoknak nem tudjuk biztosítani a részvételt!

Táv: 14 km
Szint: 994 km

Ár: 8000 Ft

Tartalmazza:
 a szervezési díjat,  túravezetőkkel.

Feltételek:
- Üzembiztos kerékpár
- Sisak használata kötelező!!!
- Minimum 2 liter folyadék tárolására alkalmas eszköz
- Meleg ruha, mert délutánra lehülhet a hőmérséklet
- Száraz váltóruha és cipő a hazaútra

részletek:0630/693 14 11 Nemes István

A túrán nem csak szállóvendégeink vehetnek részt.

(OTP szépkártyával fizethető)

A Magas-Bakonyban található Zirc (Veszprém megye) Magyarország legmagasabban fekvő városa. Zirc alapítása 1182-re tehető, amikor III. Béla király hívására megjelentek az első ciszterci szerzetesek a Bakonyban.

Okiratokban Zircet 1221-től említik, de jóval korábban is volt itt élet. A török hódoltság alatt, sok más településhez hasonlóan Zirc is elpusztult. Másfél évszázadon át Zirc teljesen lakatlan volt. Az első állandó telepesek csak 1715-ben, az első három szerzetes 1726-ban költözött Zircre.

Ciszterci Apátság és látogatóközpont

A Zirci Ciszterci Apátság és Látogatóközpontban interaktív eszközökkel ismerhetjük meg az apátság és a rend 800 éves történetét. Az apátságot III. Béla király alapította 1182-ben, a Cuha patak forrásvidékén. A templom és a monostor több évtizeden át épült, román stílusban. Az első szerzetesek a rend francia szülőföldjéről, a clairvaux-i apátságból jöttek. III. Béla halála után fia, Imre király is támogatta az építkezést, és oltárt is alapított.

Zirci Arborétum

A Zirci arborétum Magyarország legmagasabban fekvő arborétuma a ciszterci apátság egykori angolkertjéből lett kialakítva. A 20 hektáron elterülő arborétumot Zirc belvárosában találjuk meg. Az arborétumot a Cuha patak szeli át, bejáratánál egy kis tavat táplálva.

Zirci Arborétum

 

Az Arborétumban mintegy 600 fa és cserjefaj, illetve fajta található, melyekből 70 tűlevelű. A kerten végigfut a  Cuha patak kőhídja, mely 1759-ben épült. A 350 méter hosszú hársfasor 1809-ben telepítették.

Bakonyi Természettudományi Múzeum

A múzeumot 1972-ben alapították, Magyarország első vidéki természetrajzi múzeuma. A Bakony természeti képe néven 1962 óta folyó tudományos kutató program eredményeit mutatja be. A változatos domborzatú, több mint 4000 km-es Bakony-hegység geológiáját, növény- és állatvilágát élőhelyek szerinti csoportosításban láthatják a látogatók, de gyönyörködhetnek A Kárpát-medence ásványai című kiállításban is.

Maga a múzeum a zirci ciszterci Apátság barokk épületének első emeletén található. A Bakony-hegység geológiáját, növény és állatvilágát élőhelyek szerint csoportosításban láthatják a látogatók. Állandó kiállításai: A Bakony természeti képe, A Bakony gombái, A Bakony kisemlősei, A természet ékszerei (ásványok) a hét minden napján látogathatóak. Kutatórészlegei a gyűjteményeknek megfelelően 4 részre oszlanak: geológiai, botanikai, gerinctelen- és gerinces-zoológiai.

Zirc, Rákóczi tér 3-5. (8420)

Zirci Mayer tó

A tó a XVIII. századi, Zirc környéki papi halastavak egyikének helyén létesült 1999-ben. Azóta a zirci és környékbeli emberek kedvelt horgászhelye. A pihenni, kikapcsolódni vágyok is szívesen felkeresik a tiszta és csendes környezetéről méltán híres tavat. Leggyakoribb halfajok: ponty, amur, busa, kárász, keszeg. Nyáron kempingezésre és a kialakított főzőhelyeken bográcsozásra, télen a tó jegén korcsolyázásra is lehetőség van.

Zirc várostól kb. 300 méterre keleti irányban, a nagyesztergári(bodajki) útról az Olaszfalu felé vezető úton lehet megközelíteni.

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházat 1992-ben alapította Zirc Város Önkormányzata. Az eredetileg 1766-ban  Dubniczay István által építettet barokk épület első emeletét és tetőterét, valamint a kiszolgáló szárny helyiségeit használja a múzeum.reguly-antalhttps://www.orszagjaro.net/zirc/ forras:

Honlap készítés